Erfgoedweekend - 19, 20 en 21 april 2024

Binnenpretjes. Vermaak en vertier in de pruikentijd.

Welkom in het Merghelynck Museum. Het huis mag dit jaar 250 kaarsjes uitblazen, een verjaardag die we graag samen vieren. En hoe er in de 18de eeuw gefeest werd in dit prachtige huis, dat ontdek je tijdens Erfgoedweekend op 19, 20 en 21 april. We kozen voor het thema thema ‘Binnenpretjes. Vermaak en vertier in de pruikentijd.’. In de verschillende kamers van het huis gingen erg diverse activiteiten door. In het groot salon danst het gezelschap op muziek uit de muziekkamer. Een feestmaal staat geserveerd in de eetkamer. Zowel mevrouw als meneer Merghelynck gebruiken tabak in de rookkamer, proeven nieuwe smaken in de dinette en spelen backgammon in het privésalon. In hun respectievelijke slaapkamers kleden ze zich op, met hulp van hun dienstpersoneel, voor de gelegenheden van die dag.

Op vrijdagavond 19/04 is er een nocturneopening van 19u tot 21u.
Op zaterdag 20/04 en zondag 21/04 is het museum geopend van 10u tot 12u30 en van 13u30 tot 17u.
Gratis toegang, mits reserveren.


Merghelynck in een oogopslag - Een  one-shot movie van het Voorlopig Bewind en Sven Verhaeghe.

‘Merghelynck in een oogopslag’ is een documentaire van de jongerenwerkgroep van het Yper Museum. Ze dompelden zich onder in de geschiedenis van het huis, kozen hun favoriete plek en lieten zich daardoor inspireren. Ontdek het resultaat in het Koetshuis van het museum.

Er wordt gebeld, de deur van huize Merghelynck zwaait open… Wat volgt is één beweging doorheen dit historisch gebouw met tal van verassende ontmoetingen. Voor je het weet sta je terug buiten en probeer je de talloos opgedane indrukken een plaats te geven.

Voorlopig Bewind : John, Arsiema, Fatou, Maria, Rodas, Malak, Diana, Luka, Michal, Karina, Karam, Arwin, Mariam, Abida en Hryhorii